Nieuws

Virtueel praatcafé dementie

dinsdag 1 september

Woensdag 23 september 2020 om 16.00

Ben je mantelzorger van een persoon met dementie? Maak je je zorgen of heb je je zorgen gemaakt tijdens de COVID-19-crisis over je eigen welzijn of dat van je geliefde? Zit je nog met enkele prangende vragen of bekommernissen waar je geen antwoord op vindt? Wil je graag van mening wisselen met andere mantelzorgers en andere experten?

Aanpassing bezoekersregeling woonzorgcentra naar aanleiding van stijgende coronacijfers

vrijdag 24 juli

Naar aanleiding van het stijgend aantal COVID-19-besmettingen beslisten we bij Zorg Leuven om onze maatregelen omtrent het bezoek in onze woonzorgcentra opnieuw aan te scherpen om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

We sommen in dit artikel de concrete maatregelen voor je op.

Dag van de mantelzorg

dinsdag 23 juni

Naar jaarlijkse gewoonte wou Zorg Leuven naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg al haar mantelzorgers een verwendag aanbieden. De huidige coronacrisis stak daar evenwel een stokje voor. Meer zelfs, de afgelopen maanden waren voor veel mantelzorgers extra zwaar. Hoog tijd om stil te staan bij de impact van deze uitzonderlijke periode op onze mantelzorghelden.

Je kan je vanaf nu aanmelden voor kinderdagverblijf DoRemy

vrijdag 5 juni

In januari 2021 opent het nieuwe kinderdagverblijf in de binnenstad van Leuven zijn deuren. 50 nieuwe plaatsen zullen hier voorzien worden. Het nieuwe kinderdagverblijf werd naast het woonzorgcentrum Edouard Remy gebouwd waarbij sterk ingezet zal worden op het versterken van de verbondenheid tussen de generaties. De tuin van het kinderdagverblijf grenst aan de cafetaria van het woonzorgcentrum en zal in het weekend opengesteld worden zodat de jongste bezoekers van het woonzorgcentrum hier ook gebruik van kunnen maken.

#IedereenZiA

maandag 27 april

De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) reikt tweejaarlijks een Zorg In Actie award (ZiA) uit. Hiermee bekroont ze de creativiteit en inzet van lokale besturen voor kwalitatieve thuis- en ouderenzorg. Normaal kan slechts één lokaal bestuur de ZiA in de wacht slepen. Maar in deze uitzonderlijke periode is het onmogelijk om uit alle acties één winnaar te kiezen. Daarom besloot de VVSG om alle publieke zorgdiensten in de bloemetjes te zetten. Dit jaar is #iedereenZiA! Want dankzij hun moed en doorzettingsvermogen blijven mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Robot James faciliteert videochatten voor bewoners woonzorgcentrum Edouard Remy

donderdag 23 april

Robot James doet vandaag zijn intrede op de COVID-19-afdeling in woonzorgcentrum Edouard Remy. James is helemaal afgezakt vanuit Oostende om de bewoners van het WZC een hart onder de riem te steken. Sinds het woonzorgcentrum zijn deuren sloot op 11 maart, leerde het zorgpersoneel de bewoners kennismaken met nieuwe technologieën zoals het gebruik van een videochat om contact te houden met hun familie en vrienden. Nu kunnen de bewoners een beroep doen op een robot die van kamer tot kamer gaat om hen rechtstreeks naar de huiskamer van hun familie te brengen. De robot, die luistert naar de naam James, is een initiatief van de Oostendse firma Zorabots dat gratis 70 robots uitleent aan woonzorgcentra tijdens de coronacrisis.

Nog geen bezoek mogelijk in onze woonzorgcentra

woensdag 15 april

Update coronavirus

Woensdag 15 april besliste de Nationale Veiligheidsraad dat bewoners van woonzorgcentra voortaan opnieuw één bezoeker mogen ontvangen.Daarnaast nemen we akte van de verklaring van minister Wouter Beke waarin hij stelt dat de praktische uitvoering van deze maatregel nog bekeken moet worden met de sector. Wij hebben begrip voor de intentie van deze maatregel. We zijn ook blij dat de bezorgdheden die we allen samen delen om onze bewoners ook fysiek terug dichterbij familie of vertrouwde personen te krijgen gehoord worden.

Testresultaten woonzorgcentrum Booghuys zijn bemoedigend

dinsdag 14 april

Om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het coronavirus beslisten de hogere overheden om 20.000 covid-19 testen uit te voeren in de woonzorgcentra in België. Woonzorgcentrum Booghuys was één van de geselecteerde centra om testen uit te voeren op bewoners en medewerkers. Op vrijdag 10 april 2020 werden alle medewerkers getest op covid-19. 95% van de medewerkers testte negatief op het virus.

Zorg Leuven en ziekenhuizen slaan handen in elkaar

dinsdag 14 april

De Leuvense ziekenhuizen zijn heel erg onder de indruk van de aanpak binnen de woonzorgcentra van Zorg Leuven. Samen met Zorg Leuven gaan ze nu aan de slag om de woonzorgcentra te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Dit gebeurde na een overleg tussen UZ Leuven, Heilig Hart Leuven en de Leuvense woonzorgcentra, waarop de noden van de woonzorgcentra in kaart werden gebracht. Dat leidde tot onmiddellijke acties voor Zorg Leuven. De publieke zorgvereniging zal door de ziekenhuizen worden ondersteund met extra mankracht in de woonzorgcentra en advies ter plaatse. “Het helpt ons het hoofd te bieden aan een situatie die voor onze woonzorgcentra heel nieuw is en geeft ons de bevestiging dat we in Leuven goed bezig zijn in deze uitzonderlijke omstandigheden. Ook emotioneel gezien is deze steun vanuit de ziekenhuizen echt een hart onder de riem voor onze medewerkers, die elke dag het beste van zichzelf geven en onze bewoners met heel veel liefde omringen”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.