ARTHUR – een levensverhaal als geen ander

Vandaag stelt Denise Keustermans haar boek ARTHUR – een levensverhaal als geen ander voor in woonzorgcentrum Ter Vlierbeke. Het boek vertelt, zoals de titel doet uitschijnen, het levensverhaal van Arthur Meurrens (90), die in Ter Vlierbeke verblijft. Arthur Meurrens werd geboren in 1929 en kreeg als jonge baby kinderverlamming. Ondanks zijn beperking – hij heeft nooit kunnen lopen en zit zijn hele leven al in een rolstoel – is Arthur Meurrens een actieve man met een positieve ingesteldheid.

De kinderverlamming van Arthur Meurrens zou zijn verdere leven bepalen. In de jaren 30 waren er niet veel hulpmiddelen voorhanden. Rolstoelen waren zeker geen evidentie. Toch was Arthur Meurrens vanaf jonge leeftijd overal bij. Op zijn tiende kreeg hij een invalidenwagentje, dat voortgetrokken werd door zijn hond Bob. Later zou hij ook leren autorijden met een aangepaste wagen. “Ondanks alle moeilijkheden groeide Arthur uit tot een slimme, zelfbewuste jongeman”, vertelt Denise Keustermans, de schrijfster van het boek. Denise Keustermans en Arthur Meurrens kennen mekaar al bijna zeventig jaar. Gesprekken over zijn leven beginnen wanneer Keustermans haar schoonzus bezoekt in het woonzorgcentrum van Zorg Leuven. “Korte vertelmomenten groeiden uit tot waardevolle namiddagen waar de energie van afspatte”, zegt Denise Keustermans. “Denise wilde mijn vertellingen op papier zetten. Ik hoop dat andere mensen steun vinden in mijn levensverhaal en er kracht uit kunnen putten”, vult Arthur Meurrens aan.

"Als voorzitter vind ik het fantastisch om te zien hoe Leuvenaars samenwerken en met hun verhalen aan de slag gaan om sociale projecten zoals dit boek te realiseren. Het ontroert me ook welke prachtige ontmoetingen en sociale banden er kunnen ontstaan in het woonzorgcentrum. Dat oude dromen er nog waargemaakt worden. Daar is 'Arthur' het bewijs van." zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.

“Over al onze bewoners kan je een boek schrijven”, vertelt Danny Geutjens, directeur van woonzorgcentrum Ter Vlierbeke. “Maar sommige verhalen zijn net dat tikkeltje uitzonderlijker.” Positiviteit en wilskracht kreeg Arthur naar eigen zeggen met de paplepel ingegoten. Het is de rode draad in zijn leven. Als andersvalide werd hij altijd op gelijke hoogte gezet als de andere kinderen van het gezin. Op andere plaatsen maakte hij duidelijk dat hij meekon met de rest. Een boodschap die hij graag en ook in naam van andere andersvaliden verspreidde. Zo gaf Arthur les aan rolstoelgebruikers, was hij lid van onder andere het Katholiek Verbond voor Gehandicapten en hielp hij mee aan de verwezenlijking van parkeerplaatsen voor mindervaliden. “Arthur vertrekt altijd vanuit de mogelijkheden en laat zich nooit tegenhouden door zijn beperking of leeftijd”, besluit Danny Geutjens.

Het boek ARTHUR – een levensverhaal als geen ander kost €15,50 en is verkrijgbaar via de uitgeverij AquaZZ.