Een warm onthaal en stevige begeleiding voor nieuwe zorg- en verpleegkundigen

Alle begin is moeilijk, zeker in een nieuwe job. Daarom ging Zorg Leuven op zoek naar manieren om de start van nieuwe verpleegkundigen in woonzorgcentra gemakkelijker te maken. Zo ontstond Smart Start, een opstarttraject waarin ondersteuning en vorming centraal staan. Jelena Beljak (27) is coach voor nieuwe medewerkers en stampte dit coachingstraject mee uit de grond.

Jelena, jij bent de coach voor nieuwe medewerkers. Wat moeten we ons hierbij voorstellen?

“Ik begeleid nieuwe verpleegkundigen, zorgkundigen en jobstudenten bij de opstart van hun job in woonzorgcentrum Edouard Remy. Ik coach nieuwe collega’s op de werkvloer. Concreet loop ik de eerste twee weken dagelijks mee tijdens alle schiften, ook in het weekend en ’s avonds laat.”

Een nieuwe collega start. Wat is dan het eerste dat je doet?

“De eerste twee dagen maak ik tijd vrij om toelichting te geven over onze organisatie, onze bedrijfscultuur, de afdelingen, onze procedures en verwachtingen. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om schoolverlaters of jobstudenten extra te informeren over personeelszaken, omdat zij hier geen enkele ervaring mee hebben. Daarna stappen we stilaan in de zorg. Eerst toon ik zelf hoe alles gedaan wordt. Vervolgens loop ik mee met de nieuwe collega en werken we samen. Ten slotte mag hij/zij alleen de zorg verlenen en observeer ik. Als alles heel vlot verloopt, laat ik hem/haar alleen op de dienst werken en stem ik af met de hoofdverpleegkundige. Tijdens alle stappen is er ruimte voor feedback.”

Dat klinkt als een heel persoonlijke begeleiding.

“Ja, dat is het ook. Niet alleen het technische aspect van de job komt aan bod. Ik besteed bijvoorbeeld ook veel aandacht aan samenwerking en communicatie. Ik licht aan de nieuwe collega toe wat de werkstijl is van zijn/haar hoofdverpleegkundige en ook de leidinggevende geef ik mee wat de talenten en werkpunten van de nieuwe collega zijn. Ik vind een open communicatie en transparantie hierin heel belangrijk. Deze feedback ondersteunt iedereen in een vlottere start en opvolging. Het vormt de basis voor latere functioneringsgesprekken.”

Hoe reageren starters op dit coachingstraject?

“Ik krijg uitsluitend positieve reacties. Collega’s die net aan de slag gaan als zorg- of verpleegkundige hebben veel ondersteuning aan de coaching. Maar
ook nieuwe collega’s met veel ervaring steken er telkens iets nieuws van op. Op technisch vlak investeren we dan bijvoorbeeld veel meer tijd in digitale toepassingen of het gebruik van materialen die nieuw zijn voor hen.”

Wat vind jij de grootste troef van dit coachingstraject?

“Iemand die in dienst komt, is niet zomaar een nieuwe werknemer. We zoeken onmiddellijk naar zijn/haar talenten en expertise en zetten die ook in. Ik vind het
heel belangrijk dat nieuwe collega’s geïntegreerd worden in de organisatie en in het team. Dankzij de persoonlijke aanpak kunnen we voluit inzetten op talenten. Kan iemand bijvoorbeeld heel goed organiseren, dan gebruiken we dat. Ben je niet goed in communicatie, dan kunnen we je dat wel leren.”

De slogan van Zorg Leuven is ‘maakt meer mogelijk’. Zie jij een invloed van deze aanpak op de bewoners?

“Tijdens de coaching maken we veel tijd vrij om de bewoners te leren kennen. Ik laat nieuwe zorg- en verpleegkundigen de dossiers van onze bewoners lezen en geef hen tips om met moeilijke situaties om te gaan. Dit geeft hen de kans om de zorg veel persoonlijker aan te pakken. Ik raad hen ook aan om aandacht te besteden aan de communicatie met de familie van een bewoner.”

Ik wil dat nieuwe collega's content zijn

Waar droom jij nog van voor Smart Start?

“Ik haal veel voldoening uit de resultaten. Ik ben heel blij als de collega’s content zijn en we in onze cijfers zien dat medewerkers hier graag werken en veel voldoening halen uit hun job. Mijn droom is om teams nog sterker te maken, door talenten en competenties op elkaar af te stemmen.”

Hoe ben jij in deze job gerold?

“Ik werkte 80% als zorgkundige in het woonzorgcentrum en besloot om nog een extra opleiding Human Resources (HR) te volgen. Deze combinatie is niet altijd even evident, maar zowel mijn leidinggevende als ikzelf stellen ons flexibel op, waardoor het lukt. En als ik iets wil, dan ga ik ervoor! Voor mijn studies maakte ik een opdracht over begeleiding van buitenlandse medewerkers, met getuigenissen van collega’s en een bewoner. Ik bezorgde de resultaten aan onze directie en kreeg feedback dat het met veel interesse gelezen werd. Een tijd later kwam er een vacature voor coach van nieuwe medewerkers.”

En dan begon jij zelf aan een nieuwe job. Hoe voelde dat?

“De opstart van mijn nieuwe job gaf me aanvankelijk veel stress. Waar moest ik beginnen, hoe moest ik dit aanpakken? Mijn leidinggevenden gaven me veel vrijheid en in het begin maakte me dat een beetje ongerust. Eigenlijk gaven ze me het vertrouwen om het coachingstraject zelfstandig uit te bouwen. Dat was heel spannend, maar ik trok mijn plan. Aanvankelijk moesten zowel mijn collega’s als ik zoeken naar een nieuw evenwicht. Ik ben onmiddellijk beginnen nadenken over wat ik wou bereiken en door de jaren ben ik erg gegroeid in mijn functie. De combinatie met mijn opleiding maakt ook dat ik mijn visie verruim en mijn aanpak regelmatig herevalueer en verder op punt zet.”

Doe jij deze job alleen?

“Inderdaad. 80% van mijn tijd gaat volledig naar het ondersteunen en begeleiden van nieuwe medewerkers. Tijdens de zomerperiode en in september is het extra druk, omdat er dan zowel jobstudenten als nieuwe verpleeg- en zorgkundigen starten. Op rustigere momenten kan ik dan bijspringen als zorgkundige waar het nodig is.”

Wil jij ook aan de slag als zorgkundige of verpleegkundige? Solliciteer bij ons en Jelena zorgt voor een warm onthaal!