Week van de Kinderbegeleider: Minister Wouter Beke bezoekt kinderdagverblijf De Ketteflet

Kinderdagverblijf De Ketteflet is één van de vier kinderdagverblijven van Zorg Leuven en biedt plaats aan 60 kinderen, verdeeld over vier leefgroepen. In september 2014 opende dit kinderdagverblijf zijn deuren op een unieke locatie, de gelijkvloers in een flatgebouw van de sociale wijk Sint-Maartensdal in hartje Leuven. Voor de naam ‘De Ketteflet’, werd inspiratie gehaald in het boek ‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt, waarin een diversiteit aan gezinnen avonturen beleven in een flatgebouw. De naam legt ook de link naar kinderwerking ‘de Kettekeet’ van buurtcentrum Sint-Maartensdal, waarmee nauw wordt samengewerkt om kwetsbare gezinnen uit de buurt te ondersteunen. De plaatsen van het kinderdagverblijf ‘Craenendonck’ verhuisden naar deze vestiging.

Net als in de andere opvanglocaties van Zorg Leuven combineert De Ketteflet op een krachtige manier de drie functies van kinderopvang: de economische, de sociale en de pedagogische functie. Kinderdagverblijf De Ketteflet zet prioritair in op kwetsbare gezinnen. Gezinnen worden op maat ondersteund, materieel, emotioneel, informationeel of sociaal, en gestimuleerd om deel te nemen aan de samenleving. Binnen onze kinderopvang ontstaat er als het ware een ‘mini-samenleving’ die de diversiteit binnen de stad weerspiegelt, door de mix van diverse origines en ook de opvang van kinderen met specifieke zorgbehoeften.

"We zijn heel blij dat minister Wouter Beke de tijd nam om een bezoek te brengen aan De Ketteflet. Zijn enthousiasme en interesse in De Ketteflet is een mooie pluim voor alle kinderverzorgers die met hart en ziel de grootste zorg dragen voor de kleinsten in onze stad. Een kinderdagverblijf heeft een sociale functie, een rol die wij binnen Zorg Leuven, heel serieus nemen. Door meer kinderbegeleiders in de groep te zetten dan de wettelijk voorgeschreven minimum, hebben ze écht de tijd om boekjes te lezen, te knuffelen en gesprekjes aan te gaan. En die resultaten, die extra inspanning, die zien we in de kleuterklassen!” zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.