Andere informatie nodig?

Assistentiewoningen

Op drie locaties in Leuven

  • 48 assistentiewoningen in Ruelenspark in Heverlee
  • 27 assistentiewoningen in Ter Putkapelle in Wilsele, waarvan vijf met een tweede slaapkamer
  • 25 assistentiewoningen in Ter Vlierbeke in Kessel-Lo

Wat is een assistentiewoning?

Soms heb je wat extra zorg nodig, maar kan je best nog wel zelfstandig wonen. De stap naar een woonzorgcentrum is dan duidelijk nog te groot. Een assistentiewoning kan een goede tussenoplossing zijn.

Een assistentiewoning is een individuele, aangepaste woning voor ouderen vanaf 65 jaar. Je verblijft er zelfstandig en tegelijk geniet je van extra zorg en veiligheid die thuis misschien niet meer mogelijk is:

  • Je kan beroep doen op thuiszorg: poetsdienst, gezinshulp, maaltijden aan huis,...
  • Je krijgt in een noodsituatie snel de nodige zorg, dankzij een noodoproepsysteem dat 24 op 24 uur bemand is. 
  • Je hebt de garantie op coördinatie van crisis- en overbruggingszorg.

Crisiszorg is een onmiddellijke en aangepaste interventie in geval van een noodsituatie, die niet vooraf kan worden ingeschat en waarin onmiddellijk zorg geboden kan worden.

Overbruggingszorg is een aangepaste zorg die aansluit bij crisiszorg. Deze zorg wordt gedurende een korte periode verleend tot wanneer de zorg kan opgestart worden die je als bewoner zelf verkiest. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het inschakelen van gezinszorg, maaltijden aan huis, nachtzorg, oppashulp … Om dit te kunnen realiseren hebben we goede samenwerkingen met verschillende organisaties.
 

Wat valt er te beleven?

De assistentiewoningen van zowel RuelensparkTer Putkapelle als Ter Vlierbeke zijn verbonden met een lokaal dienstencentrum. Als bewoner van een assistentiewoning kan je er deelnemen aan een uitgebreid aanbod van ontspannende, vormende en dienstverlenende activiteiten.

Er is overal een ontmoetingsruimte. Dit is een plek waar je als bewoner met elkaar of met familie kan afspreken voor een gezellige babbel en een drankje of een hapje.

We blijven graag op de hoogte van jouw wensen en behoeftes. Laat ons weten wat je denkt via onze medewerkers of onze gebruikersraad. Deze raad komt minstens vier keer per jaar samen. 
 

Wat kost een assistentiewoning?

Je betaalt een vaste dagprijs. De dagprijs hangt af van het type van de assistentiewoning en of je al dan niet Leuvenaar bent.

In onderstaand document vind je de huidige prijzen van assistentiewoningen Ruelenspark, Ter Putkapelle en Ter Vlierbeke.

Een verblijf aanvragen?

Neem contact op met Zorgzeker via 016 55 55 55 of aanvraag@zorgleuven.be.

Onze maatschappelijk werker komt dan bij je langs om jouw noden en wensen te bespreken. Je kan je aanvraag zelf in orde brengen of laat het voor jou indienden door je familie, huisarts of de maatschappelijk werker van het ziekenhuis.

Hier vind je het aanvraagformulier: