Andere informatie nodig?

Lokale dienstencentra

De lokale dienstencentra zijn open maar volgen de geldende coronamaatregelen. Omwille daarvan kunnen activiteiten en/of  diensten (tijdelijk) geannuleerd of afgelast worden. We raden aan om je vooraf te informeren via het onthaal van je dienstencentrum naar keuze.

Wat is een lokaal dienstencentrum?

Wij willen er mee voor zorgen dat onze buurtbewoners zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor bieden wij verschillende diensten aan en organiseren we activiteiten:

 • Activiteiten: ontspannende, informerende, dienstverlenende en vormende
  We organiseren cursussen, workshops, infosessies,... over heel uiteenlopende thema's en plannen regelmatig een uitstap. In onze activiteitenkalender kan je ontdekken wat er op de planning staat!
 • Cafetaria
  Kom even ontspannen en iets drinken in onze cafetaria. Schuif bij voor een spelletje kaarten of een gezellige babbel.
 • Middagrestaurant
  Onze middagrestaurants zijn omwille van de coronacrisis voorlopig nog even gesloten.
 • Digipunt
  Heb je thuis geen computer, dan kan je er gratis een gebruiken in ons digipunt. En wat dacht je van een computercursus om je kennis bij te schaven? Nooit te oud om te leren, toch?

Je bent altijd welkom in één van onze vier lokale dienstencentra in Leuven, Heverlee, Wilsele of Kessel-Lo:

Wat is er binnenkort te doen?

Ontdek wat we allemaal in petto hebben de volgende weken:

 • Neem een kijkje in onze activiteitenkalender
 • of lees het in de recentste editie van het LDC-nieuws:

Hoe is het concept lokaal dienstencentrum ontstaan?

In 1973 openden in Mechelen, Gent en Brugge de eerste lokale dienstencentra van Vlaanderen hun deuren. Ouderenzorg was toen nog een synoniem voor rusthuizen. In Mechelen, Gent en Brugge begreep men dat de tijd rijp was voor een aanbod op maat van actieve, zelfstandig wonende senioren. Via een pakket van informatie, diensten en activiteiten beoogde men deze mensen te activeren en te stimuleren tot zorg voor zichzelf en anderen, opdat zij zo lang mogelijk en op een kwaliteitsvolle manier op eigen benen zouden kunnen blijven staan.

De inzet van het potentieel uit deze doelgroep was een belangrijk uitgangspunt in de werking van de dienstencentra - niet enkel voor senioren, ook door senioren. Ondanks wijzigende regelgeving bleven deze fundamenten behouden door de jaren heen.

Naast aandacht voor de actieve senior kreeg ook de thuiszorggebruiker meer aandacht, zodat de lokale dienstencentra vandaag een compleet en gevarieerd antwoord hebben op de behoeften van hedendaagse plussers en dat op vrijwel alle levensdomeinen. Binnen het landschap van zorg en welzijn zijn de lokale dienstencentra de all-in-bestemming.

Momenteel telt het Vlaamse welzijnslandschap 185 erkende lokale dienstencentra, verspreid over 105 gemeenten en steden, van Aalst over Brussel tot Zwijndrecht. De meeste dienstencentra werden opgericht in de schoot van het OCMW, maar er zijn in toenemende mate ook private initiatiefnemers.

De lokale dienstencentra zijn ondanks hun 40 jarige voorgeschiedenis nog vrij onbekend bij het grote publiek. Onbemind zijn ze echter geenszins: zij mogen hun ruim 130 000 regelmatige gebruikers tot hun trouwe fans rekenen.