Andere informatie nodig?

Lokale dienstencentra

Op vier locaties in Leuven

  • Lokaal dienstencentrum Edouard Remy in Leuven (centrum)
  • Lokaal dienstencentrum Ruelenspark in Heverlee
  • Lokaal dienstencentrum Ter Putkapelle in Wilsele
  • Lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo
     

Wat is een lokaal dienstencentrum?

Wil je in je vrije tijd af en toe een leuke activiteit doen, wil je graag nog een cursus volgen of gewoon in gezelschap iets komen drinken? Bij ons kan het allemaal.

  • Doe mee aan een activiteit. Leer iets bij tijdens een cursus, volg een workshop, kom naar een infosessie, ga meer op uitstap,... We bieden een uitgebreid aanbod aan van ontspannende, informerende, dienstverlenende en vormende activiteiten en diensten die het zelfstandig wonen makkelijker maken.
  • Kom gezellig keuvelen in onze ontmoetingsruimte, de cafetaria of het middagrestaurant.
  • Heb je thuis geen computer thuis? Gebruik een openbare computer in ons digipunt.

Neem voor een volledig overzicht van onze activiteiten een kijkje in de activiteitenkalender of in de recentste editie van het LDC-nieuws:

LDC nieuws april - mei - juni 20108

Werp een blik op het aanbod en het laatste nieuws van onze lokale dienstencentra. Je vindt er een overzicht van alle activiteiten van april tot en met juni 2018.

Concept 'lokaal dienstencentrum'

In 1973 openden in Mechelen, Gent en Brugge de eerste lokale dienstencentra van Vlaanderen hun deuren. Ouderenzorg was toen nog een synoniem voor rusthuizen. In Mechelen, Gent en Brugge begreep men dat de tijd rijp was voor een aanbod op maat van actieve, zelfstandig wonende senioren. Via een pakket van informatie, diensten en activiteiten beoogde men deze mensen te activeren en te stimuleren tot zorg voor zichzelf en anderen, opdat zij zo lang mogelijk en op een kwaliteitsvolle manier op eigen benen zouden kunnen blijven staan.

De inzet van het potentieel uit deze doelgroep was een belangrijk uitgangspunt in de werking van de dienstencentra - niet enkel voor senioren, ook door senioren. Ondanks wijzigende regelgeving bleven deze fundamenten behouden door de jaren heen.

Naast aandacht voor de actieve senior kreeg ook de thuiszorggebruiker meer aandacht, zodat de lokale dienstencentra vandaag een compleet en gevarieerd antwoord hebben op de behoeften van hedendaagse plussers en dat op vrijwel alle levensdomeinen. Binnen het landschap van zorg en welzijn zijn de lokale dienstencentra de all-in-bestemming.

Momenteel telt het Vlaamse welzijnslandschap 185 erkende lokale dienstencentra, verspreid over 105 gemeenten en steden, van Aalst over Brussel tot Zwijndrecht. De meeste dienstencentra werden opgericht in de schoot van het OCMW, maar er zijn in toenemende mate ook private initiatiefnemers.

De lokale dienstencentra zijn ondanks hun 40 jarige voorgeschiedenis nog vrij onbekend bij het grote publiek. Onbemind zijn ze echter geenszins: zij mogen hun ruim 130 000 regelmatige gebruikers tot hun trouwe fans rekenen.