Andere informatie nodig?

Lokale dienstencentra

Waar vind je onze lokale dienstencentra?

Je kan bij ons terecht in vier lokale dienstencentra:

  • Lokaal dienstencentrum Edouard Remy in Leuven (centrum)
  • Lokaal dienstencentrum Ruelenspark in Heverlee
  • Lokaal dienstencentrum Ter Putkapelle in Wilsele
  • Lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo
     

Wat is een lokaal dienstencentrum?

In een lokaal dienstencentrum worden heel wat ontspannende, informerende, dienstverlenende en vormende activiteiten georganiseerd. Dat wil zeggen cursussen, workshops, infosessies, uitstappen, maar ook diensten die het zelfstandig wonen makkelijker maken. 

Daarnaast kan je er ook gewoon gezellig keuvelen in de ontmoetingsruimte, de cafetaria of het middagrestaurant.

Heb je geen computer thuis? Dan kan je in de lokale dienstencentra gebruikmaken van de openbare computers in het digipunt.

Wil je weten welke activiteiten er georganiseerd worden? Neem dan een kijkje in de activiteitenkalender of in de recentste editie van het LDC-nieuws:

Concept 'lokaal dienstencentrum'

In 1973 openden in Mechelen, Gent en Brugge de eerste lokale dienstencentra van Vlaanderen hun deuren. Ouderenzorg was toen nog een synoniem voor rusthuizen. In Mechelen, Gent en Brugge begreep men dat de tijd rijp was voor een aanbod op maat van actieve, zelfstandig wonende senioren. Via een pakket van informatie, diensten en activiteiten beoogde men deze mensen te activeren en te stimuleren tot zorg voor zichzelf en anderen, opdat zij zo lang mogelijk en op een kwaliteitsvolle manier op eigen benen zouden kunnen blijven staan.

De inzet van het potentieel uit deze doelgroep was een belangrijk uitgangspunt in de werking van de dienstencentra - niet enkel voor senioren, ook door senioren. Ondanks wijzigende regelgeving bleven deze fundamenten behouden door de jaren heen.

Naast aandacht voor de actieve senior kreeg ook de thuiszorggebruiker meer aandacht, zodat de lokale dienstencentra vandaag een compleet en gevarieerd antwoord hebben op de behoeften van hedendaagse plussers en dat op vrijwel alle levensdomeinen. Binnen het landschap van zorg en welzijn zijn de lokale dienstencentra de all-in-bestemming.

Momenteel telt het Vlaamse welzijnslandschap 185 erkende lokale dienstencentra, verspreid over 105 gemeenten en steden, van Aalst over Brussel tot Zwijndrecht. De meeste dienstencentra werden opgericht in de schoot van het OCMW, maar er zijn in toenemende mate ook private initiatiefnemers.

De lokale dienstencentra zijn ondanks hun 40 jarige voorgeschiedenis nog vrij onbekend bij het grote publiek. Onbemind zijn ze echter geenszins: zij mogen hun ruim 130 000 regelmatige gebruikers tot hun trouwe fans rekenen.