Andere informatie nodig?

Nachtzorg

Thuis of residentieel: zorg op maat

In de thuiszorg is nachtzorg of nachtoppas dikwijls de ontbrekende schakel. Nachtzorg wil zorgbehoevende mensen, hun mantelzorg en families in deze zorg ondersteunen. Door 's nachts toezicht en ondersteuning te bieden aan oudere zorgbehoevende personen willen de initiatiefnemers de mantelzorger(s) ontlasten. Zij zijn immers diegenen die het belangrijkste deel van de zorg op zich nemen en kunnen dankzij deze nachtzorg zelf tot rust komen. Op die manier kunnen zij de zorg voor hun partner, ouder of familielid beter volhouden en kan de oudere zorgbehoevende langer thuis blijven wonen.

Waaruit bestaat het zorgaanbod?

Afhankelijk van de thuissituatie en de mogelijkheden van de zorgbehoevende wordt één van de volgende drie formules aangeboden:

  • de zorgvrager krijgt nachtoppas aan huis van een ervaren vrijwilliger;
  • de nachtzorg aan huis wordt geboden door een gediplomeerde verzorgende;
  • of er wordt 's nachts een verblijf voorzien in een woonzorgcentrum.

Kostprijs

Nachtzorg kan geboden worden van 22 uur 's avonds tot 7.00 uur 's morgens en kost 25 euro per nacht. Een uitbreiding van de uren is mogelijk eventueel mits een kleine meerprijs.

Bij nachthotel (m.a.w. een verblijf in een woonzorgcentrum) liggen de uren wel ruimer zonder meerkost. 's Avonds kan je er vanaf 19 uur terecht en 's morgens kan je vertrekken tussen 7 uur en 9 uur. Een eventueel ontbijt (3 euro) of avondmaal (5 euro) wordt wel apart aangerekend.

Wie komt hiervoor in aanmerking?

Iedere zorgbehoevende oudere van Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan een beroep doen op dit zorgaanbod.

Het project richt zich voornamelijk op ouderen (+65j), waarbij vooral volgende groepen in aanmerking komen: 

  • zwaar zorgbehoevende personen, dementerende personen; 
  • gezinnen waar er een tijdelijke ontlasting van de mantelzorger noodzakelijk is
  • of mensen in een palliatieve situatie.

Elke aanvraag wordt met je besproken tijdens een huisbezoek door de coördinator.