Andere informatie nodig?

Assistentiewoningen

Groep van Assistentiewoningen

Zorg Leuven heeft drie groepen van assistentiewoningen (de vroegere serviceflats):

  • 48 assistentiewoningen in Ruelenspark in Heverlee
  • 27 assistentiewoningen in Ter Putkapelle in Wilsele, waarvan vijf met een tweede slaapkamer
  • 25 assistentiewoningen in Ter Vlierbeke in Kessel-Lo

Wat is een assistentiewoning?

Soms heb je wel zorg nodig, maar kan je best nog wel zelfstandig wonen. In dat geval is de stap naar een woonzorgcentrum duidelijk te groot. Onze assistentiewoningen bieden je een mooie tussenoplossing.

Een assistentiewoning is een individuele, aangepaste woning voor ouderen vanaf 65 jaar. Je verblijft er zelfstandig en kan er een beroep kunnen doen op de nodige thuiszorg, waaronder onze poetsdienst, gezinshulp, maaltijden aan huis ...

De zorg- en dienstverlening in een assistentiewoning bestaat uit:

  • een noodoproepsysteem dat 24 op 24 uur bemand is. Dit wil zeggen dat de bewoner in noodsituaties binnen de 24 uur de nodige zorg zal krijgen;
  • de garantie op de coördinatie van crisis- en overbruggingszorg.

Onder crisiszorg verstaan we een onmiddellijke en aangepaste interventie in geval van een noodsituatie, die niet vooraf kan worden ingeschat en waarin onmiddellijk zorg kan geboden worden.

Bij overbruggingszorg is er een aangepaste zorg die aansluit bij crisiszorg en die gedurende een korte periode wordt verleend tot de zorg kan worden opgestart die de bewoner zelf gekozen heeft. Dit kan gaan om het inschakelen van gezinszorg, maaltijden aan huis, nachtzorg, oppashulp … Om dit te kunnen realiseren hebben we samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met verschillende organisaties.
 

Wat valt er te beleven?

De assistentiewoningen van zowel Ruelenspark als Ter Putkapelle als Ter Vlierbeke zijn verbonden met een lokaal dienstencentrum. Bewoners van de assistentiewoningen kunnen er deelnemen aan allerlei ontspannende, vormende en dienstverlenende activiteiten. Hier vind je terug wat onze lokale dienstencentra te bieden hebben. 

Daarnaast is er een ontmoetingsruimte voor de bewoners, waar ze met elkaar of met hun familie kunnen afspreken voor een gezellige babbel en een drankje of een hapje.

Verder blijven we graag op de hoogte van je wensen en behoeftes via onze medewerkers en onze gebruikersraad. Deze raad komt minstens vier keer per jaar samen. 
 

Wat is de prijs van een assistentiewoning?

Je betaalt een vaste dagprijs. De dagprijs hangt af van het type van de assistentiewoning en of je al dan niet Leuvenaar bent.

In onderstaand document vind je de huidige prijzen van assistentiewoningen Ruelenspark, Ter Putkapelle en Ter Vlierbeke.

Een verblijf aanvragen?

Neem contact op met Zorgzeker via 016 55 55 55 of aanvraag@zorgleuven.be. Onze maatschappelijk werker komt dan bij je langs om je noden en wensen te bespreken. Je kan de aanvraag zelf in orde brengen of voor jou laten indienen door je familie, huisarts of de maatschappelijk werker van het ziekenhuis.

Hieronder vind je alvast het aanvraagformulier.