Diëten of niet diëten: gezonde voeding in woonzorgcentra

Diëten of niet diëten, er wordt veel over gezegd en geschreven. Bij Zorg Leuven kiezen we in onze ouderenzorg resoluut voor gezonde en gevarieerde voeding. Dus niet voor een dieet. Onze missie is om de dagelijkse levenskwaliteit van onze bewoners te verbeteren. Wij willen ouderen daarom zo weinig mogelijk dieetrestricties opleggen.

Zin of onzin van diëten

Wanneer we ouder worden, hebben we een verhoogd risico op een stijging van de bloedsuiker of cholesterol. Toch mag dit geen reden zijn om zout, kruiden of suiker resoluut uit de voeding te bannen. Integendeel, wanneer we ze gedoseerd gebruiken, voegen we meer kleur en smaak toe aan een maaltijd.

We zullen een dieet – bovenop het voorziene, evenwichtige menu – dus enkel adviseren wanneer het een positieve invloed heeft op de levenskwaliteit van een bewoner. We volgen een voorgeschreven dieet samen met de huisarts op, evalueren het en heroverwegen of aanhouden van het dieet nodig is.

Wat met diabetes?

Bij de behandeling van diabetes is een gezonde voeding volgens de voedingsdriehoek heel belangrijk.  Ons menu beantwoordt aan deze principes en is dus al suiker- en zoutarm. We bespreken met de huisarts of een strikt diabetesdieet echt noodzakelijk is.

Dankzij gevarieerde, evenwichtige voeding en gecontroleerde porties laten wij voedingsmiddelen zoals bananen, druiven en erwtjes toe bij bewoners met diabetes. We geven ook gewone, gezonde koeken, omdat dieetkoeken vaak vetrijker zijn en gezoet zijn met fructose.

We vermijden wel suikerrijke dranken zoals frisdranken en bieden zoetstof aan als alternatief voor suiker bij de koffie.