Ergotherapeut zorgt ervoor dat je langer comfortabel thuis kan wonen

Bij thuiszorg bieden we ergotherpie aan om te zorgen voor een nog betere woon- en leefomgeving voor onze cliënten. Deze dienstverlening draagt er, naast onze dagelijkse ondersteuning en verzorging, aan bij dat cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Je kan bij ons terecht met je vragen over woningaanpassingen en valpreventie. Onze ergotherapeut komt bij je thuis langs en bekijkt samen met jou welke kleine of grote aanpassingen uitgevoerd kunnen worden. 

Wat doet een ergotherapeut?

Een ergotherapeut helpt mensen die het moeilijk hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en ondersteunt deze mensen hierin. Hij/zij zorgt ervoor dat mensen op een zelfstandige en kwaliteitsvolle manier in het leven kunnen staan. Lize Swerts is de nieuwe ergotherapeut voor thuiszorg.

Waarvoor kunnen cliënten terecht bij de ergotherapeut?

Wanneer je barrières of moeilijkheden ondervindt bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen kan een ergotherapeut samen met jou bekijken wat de oorzaak is en je ondersteuning en het nodige advies geven. Lize geeft advies over hulpmiddelen, woningaanpassingen, valpreventie, training,...
Door  training van bijvoorbeeld verplaatsingstechnieken, het praktisch oefenen van dagelijkse handelingen of het aanleren van andere, efficiëntere methodes om handelingen uit te voeren, kunnen we ervoor zorgen dat deze activiteiten gemakkelijker verlopen.

Woningaanpassingen en hulpmiddelen, wat houdt dat in?

Bij woningaanpassing gaan we letterlijk iets aanpassen in de woning. Dit kan gaan van heel kleine ingrepen, bijvoorbeeld het plaatsen van een wandbeugel, tot grote ingrepen zoals het installeren van een inloopdouche.

Een hulpmiddel is iets wat erbij komt, iets wat een persoon kan helpen om een handeling uit te voeren. Het aanbod is heel groot. Er zijn zeer kleine hulpmiddelen, zoals een sleutelhulp of een kousenaantrekker, maar ook grotere hulpmiddelen, zoals een rollator of een rolstoel.

Vaak kunnen we met kleine hulpmiddelen en aanpassingen al veel bereiken, zodat onze cliënt met zo weinig mogelijk moeilijkheden en klachten zijn dagelijkse handelingen kan blijven uitvoeren in zijn eigen woning.

Hoe kan valpreventie helpen?

Mensen die in het verleden al zijn gevallen of die schrik hebben om te vallen, kunnen onze ergotherapeut contacteren. Tijdens een huisbezoek kijkt zij naar allerlei aspecten om de valrisico's te bepalen en te minimaliseren.

Hoe kan je contact opnemen met Lize, onze ergotherapeut?

Als cliënt van onze thuiszorg contacteer je je thuiszorgcoördinator. Vervolgens plannen we een huisbezoek in, waarin we je situatie bespreken en de woonomgeving bekijken. Vervolgens formuleert onze ergotherapeut haar advies. Dit advies geheel vrijblijvend. Als cliënt kies je uiteraard zelf welke aanpassingen je wilt uitvoeren of welke hulpmiddelen je wilt aankopen. Eenmaal je je keuze gemaakt hebt, volgt Lize dit verder helemaal op: ze gaat op zoek naar het voordeligste tarief, volgt de installatie op, adviseert in het gebruik, kijkt na of er premies zijn,...

Wat kost het?

Het huisbezoek, het advies, de opvolging en de begeleiding zijn volledig gratis. De aankoop en de installatiekosten van de hulpmiddelen of woningaanpassingen zijn wel betalend. Voor de kleinere woningaanpassingen doen we beroep op onze eigen klusjesdienst.