#IedereenZiA

Zorg voor de mens centraal, begint lokaal!

Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn de zorgdiensten van de lokale besturen meer dan ooit in actie. Overal geven medewerkers het beste van zichzelf met een ongelofelijke gedrevenheid en een warm hart.  De VVSG is trots op de zorg die de lokale besturen bieden. Ook in tijden waarin het allesbehalve evident is garanderen ze zorg op ieders maat. De onvermoeibare inzet en vakkundigheid van professionals maar ook de solidariteit tussen burgers maakt de wereld, de gemeente en de buurt echt wel mooier.

#IedereenZiA

De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) reikt tweejaarlijks een Zorg In Actie award (ZiA) uit. Hiermee bekroont ze de creativiteit en inzet van lokale besturen voor kwalitatieve thuis- en ouderenzorg. Normaal kan slechts één lokaal bestuur de ZiA in de wacht slepen. Maar in deze uitzonderlijke periode is het onmogelijk om uit alle acties één winnaar te kiezen. Daarom besloot de VVSG om alle publieke zorgdiensten in de bloemetjes te zetten. Dit jaar is #iedereenZiA! Want dankzij hun moed en doorzettingsvermogen blijven mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Daarom kreeg ook onze zorgvereniging van de VVSG een ZiA.

Bij Zorg Leuven bieden we zorg van jong tot oud. Met de komst van het coronavirus hebben we veiligheidsmaatregelen moeten voorzien om de verspreiding tegen te gaan en hebben we onze werking op enkele dagen tijd moeten herzien. We gooiden het roer om, zodat we de zorg voor onze bewoners, cliënten en kinderen op dezelfde kwaliteitsvolle manier kunnen blijven garanderen.

Woonzorgcentra

Meer dan een maand geleden sloten we op instructie van de overheid de deuren van onze woonzorgcentra om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In twee van onze vier woonzorgcentra vechten we heel hard tegen deze onzichtbare vijand, maar zijn we ook voorzichtig hoopvol.

De omstandigheden dwingen ons om onze bewoners en medewerkers fysiek op afstand te houden. We ontvangen allerlei attenties, tekeningen en andere kleine gelukjes voor onze bewoners en ontdekken samen nieuwe technologieën zoals Skype om contact te houden met familie en vrienden. In woonzorgcentrum Edouard Remy doet robot James zijn intrede op de Covid-19-afdeling. Hij gaat van kamer tot kamer om bewoners rechtstreeks in contact te brengen met hun familie.

We bereiden momenteel voor wanneer en op welke manier we opnieuw stelselmatig bezoek kunnen ontvangen. Ondertussen zetten wij onze zorg onverminderd verder en hebben we extra aandacht voor een babbeltje en leuke activiteiten.

Lokale dienstencentra

Onze lokale dienstencentra zijn gesloten, activiteiten en vormingen worden uitgesteld of geannuleerd. Mensen die momenteel door isolatie weinig sociale contacten hebben, kunnen een beroep doen op onze stertelefoon. Vrijwilligers bellen hen dan op een vast tijdstip in de week op.

Assistentiewoningen

Ook de bewoners van onze assistentiewoningen komen tijdelijk niet samen. We bieden hen lessen aan om te leren skypen met hun familie en vrienden en ze kregen ook handgemaakte mondmaskers voor als ze bijvoorbeeld zelf boodschappen gaan doen.

Thuiszorg

Bij onze thuiszorg blijven we ook alle diensten aanbieden. Meer zelfs, diensten zoals maaltijden-aan-huis zijn door de toegenomen vraag opgedreven.

Om de veiligheid van onze cliënten én medewerkers te verzekeren, organiseren we een eigen cohortzorg. Tot nu toe hebben we daar gelukkig nog geen gebruik van moeten maken, maar we springen wel al bij binnen de eerstelijnszone Leuven en zetten bovendien ook medewerkers in in het nieuwe schakelzorgcentrum in Pellenberg.

We krijgen financiële steun van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Onze medewerkers, cliënten en mantelzorgers krijgen psychosociale ondersteuning tijdens en na de coronacrisis om hun draagkracht en uithouding te vergroten.

Ik ben jullie sowieso altijd dankbaar voor de goeie hulp die jullie me al hebben gegeven, maar toen de verzorgende vanmiddag bij mij buiten stapte, voelde ik die dankbaarheid nog des te meer in deze tijden van corona. En ja, er is nu geen tijd om alle taken te doen die de verzorgende normaal bij mij doet, hamsteraars hebben ervoor gezorgd dat in de winkel niet alles nog beschikbaar was wat ik wilde en ik kan misschien nog wel wat verder muggenziften... Maar, eens te meer besef ik dat het daar niet om draait. Het draait om jullie inzet, jullie menselijkheid, jullie vermogen om niet alleen te roeien met de riemen die jullie hebben, maar dat ook nog eens zo goed mogelijk te doen... Hartelijk bedankt daarvoor, dat is zoveel waard, dat kan je niet geloven! Want, corona mag dan wel zijn slachtoffers maken (en laat het duidelijk zijn, dat is allerminst positief), ik hoop dat deze tijden een overwinning mogen zijn voor mensen die mens zijn; want die hebben we nu meer dan ooit nodig. Maar we zullen ze, ook na deze corona-tijd, nog heel hard nodig hebben!

Cliënt thuiszorg

Kinderopvang

Kinderen kunnen nog steeds terecht in onze kinderopvang. Naast de opvang van onze eigen opvangkinderen, bieden we tijdelijke noodopvang in vaste contactbubbels voor ouders uit essentiële sectoren of kwetsbare groepen. Via een coronadagboek krijgen ouders inkijk in onze dag.

Onze onthaalouders voorzien opvang voor kinderen tot 12 jaar, opvang met ruime openingsuren of dag- en nachtopvang. De Teledienst Oppas voor zieke kinderen biedt oppas voor niet-zieke kinderen die tot een risicogroep behoren.

We vinden het belangrijk om regelmatig contact te houden met de ouders van kinderen die nu thuis opgevangen worden. Zo geven we inspiratie voor activiteiten die je thuis kan doen met de kinderen of bezorgen we een filmpje waarin een verhaaltje voorgelezen wordt door een onthaalouder.

Ondersteuning

Medewerkers bij onze ondersteunende diensten zetten zich, meestal van thuis uit, in om de zorg te faciliteren. Ze zoeken stoffen voor mondmasker, naaien schorten, zorgen voor een veilig netwerk, beheren de financiën, versturen communicatie,… We richtten bij Zorg Leuven zelfs een intern interimkantoor op. Medewerkers kunnen zo een helpende hand bieden bij andere zorgverlening binnen onze organisatie.