Uniek project: kinderopvang in woonzorgcentrum Ter Putkapelle

Met Zorg Leuven zijn we van in het begin al op zoek naar het maximaal wegnemen van schotten tussen de verschillende sectoren. We speelden al een tijdje met het idee om kinderopvang aan te bieden binnen een woonzorgcentrum. Op die manier creëren we terug extra plaatsjes in de kinderopvang én werken we aan meer welzijn voor de ouderen. Een win-win situatie voor alle generaties.

Door de interne bundeling van krachten op gebied van kinderopvang en ouderenzorg maakt Zorg Leuven binnenkort nog meer mogelijk. In een nieuw uniek project heeft de organisatie zich voorgenomen om over de afdelingen en generaties heen de handen in elkaar te slaan. In het woonzorgcentrum Ter Putkapelle in Wilsele zal er een ruimte huiselijk ingericht worden voor de opvang van 13 kinderen. Kinderen en de oudere bewoners zullen elk hun eigen leefruimte en privacy hebben, maar wel de mogelijkheid om elkaar op te zoeken en leuke dingen te doen samen.

Zoals alle steden wordt Leuven geconfronteerd met een grote vraag naar kinderopvangplaatsen. Daarnaast hebben ouderen ook veel deugd van sociale contacten. Schepen en voorzitter van Zorg Leuven Bieke Verlinden: “Met Zorg Leuven zijn we van in het begin al op zoek naar het maximaal wegnemen van schotten tussen de verschillende sectoren. We speelden al een tijdje met het idee om kinderopvang aan te bieden binnen een woonzorgcentrum. Op die manier creëren we terug extra plaatsjes in de kinderopvang én werken we aan meer welzijn voor de ouderen. Een win-win situatie voor alle generaties.”

Huiselijke ontmoetingsplaats

Uit een vooronderzoek in het woonzorgcentrum in Wilsele bleek dat er een ruimte op de tweede verdieping is die, mits enige verbouwingswerken, uitstekend geschikt zou zijn om kinderen op te vangen. Deze ruimte werd vroeger gebruikt als vergaderzaal, en heeft ook een groot buitenterras. Op deze verdieping verblijven er ook bewoners. Ouders zullen hun kindjes kunnen afzetten en ophalen vlakbij de ouderen. Schepen Verlinden: “ Zorg Leuven stelt de ruimte ter beschikking en zal ze ombouwen naar een huiselijke en gezellige setting met kitchenette, sanitair en alle andere nodige voorzieningen. In totaal zullen 13 kindjes kunnen worden opgevangen door twee samenwerkende onthaalouders. Wij faciliteren en verder mogen de onthaalouders naar eigen creativiteit de zaal inrichten, en werken volgens hun aanpak. Door hun aanwezigheid op de afdeling, zullen de kinderen spontaan bewoners kunnen ontmoeten, een duurzaam contact kunnen opbouwen met de ouderen en samen leuke dingen kunnen doen. Op die momenten zal ook de nodige begeleiding worden voorzien.“

Uniek project

Schepen Verlinden: “Met dit project in woonzorgcentrum Ter Putkapelle zal Zorg Leuven een bijzonder project afleveren, omdat de kinderopvang middenin het woonzorgcentrum plaatsvindt. Dit is nog niet eerder gedaan. In andere steden en gemeenten bestaan er wel crèches op dezelfde site of andere vormen van samenwerkingen, maar kindjes opvangen letterlijk tussen de bewoners van het rusthuis is uniek. De oudere bewoners die ook in het woonzorgcentrum een thuis hebben gevonden, gaan deze nu delen met de kindjes die naar de onthaalouders komen. Een exacte startdatum voor het kinderdagverblijf is nog niet vastgelegd, maar we hopen in 2019 toch al van start te kunnen gaan. De aanmelding voor deze plaatsjes zal gewoon via het digitaal loket voor kinderopvang in Leuven verlopen. Geïnteresseerde onthaalouders kunnen zich trouwens steeds melden via www.zorgleuven.be/vacatures.”