Zorg Leuven en ziekenhuizen slaan handen in elkaar

De Leuvense ziekenhuizen zijn heel erg onder de indruk van de aanpak binnen de woonzorgcentra van Zorg Leuven. Samen met Zorg Leuven gaan ze nu aan de slag om de woonzorgcentra te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Dit gebeurde na een overleg tussen UZ Leuven, Heilig Hart Leuven en de Leuvense woonzorgcentra, waarop de noden van de woonzorgcentra in kaart werden gebracht. Dat leidde tot onmiddellijke acties voor Zorg Leuven. De publieke zorgvereniging zal door de ziekenhuizen worden ondersteund met extra mankracht in de woonzorgcentra en advies ter plaatse. “Het helpt ons het hoofd te bieden aan een situatie die voor onze woonzorgcentra heel nieuw is en geeft ons de bevestiging dat we in Leuven goed bezig zijn in deze uitzonderlijke omstandigheden. Ook emotioneel gezien is deze steun vanuit de ziekenhuizen echt een hart onder de riem voor onze medewerkers, die elke dag het beste van zichzelf geven en onze bewoners met heel veel liefde omringen”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.

Zo krijgt woonzorgcentrum Booghuys, dat door de Vlaamse overheid geselecteerd is om alle bewoners en medewerkers te testen op covid-19, voor het afnemen van deze testen ondersteuning van maar liefst vier geneesheer-assistenten neus-, keel- en oorziekten van het UZ Leuven. Die namen vandaag al het ‘swabben’ voor hun rekening. “Gisteren werkten we een planning uit zodat alle bewoners en medewerkers getest konden worden. We zijn blij dat alles heel goed verlopen is en dat we weldra de uitslagen krijgen. Die zullen ons in staat stellen om nog gerichter en veiliger te werk te kunnen gaan in onze woonzorgcentra”, vertelt Bieke Verlinden.

Bovendien kwam vandaag een ziekenhuishygiënist van het UZ Leuven naar de woonzorgcentra Edouard Remy en Booghuys, om ter plekke advies te geven. Eerder werd er al telefonisch advies verleend, maar op de werkvloer, in de setting van het woonzorgcentrum – die toch grondig verschilt van een ziekenhuis – kan dit nog adequater gebeuren. Het bezoek van de hygiënist leverde heel wat bruikbare tips op waarmee beide woonzorgcentra nu nog gerichter aan de slag kunnen.

Ook een geriater van het UZ Leuven zakte persoonlijk af naar woonzorgcentra Edouard Remy en Booghuys om de situatie ter plaatse te verkennen. De geriater ondersteunde en adviseerde er de Coördinerend en Raadgevend Artsen (CRA’s) in hun medische opvolging van de bewoners die ziek zijn. De CRA’s kunnen nu ook beroep doen op een forum waar ze snel met geriaters en infectiologen in dialoog kunnen gaan.

Een bestuurslid van Zorg Leuven, zelf ook geriater van het UZ Leuven, zal in het weekend op vrijwillige basis naar het Booghuys en Edouard Remy komen om medewerkers te ondersteunen op de werkvloer en hen te ontlasten tijdens het paasweekend.

Ondertussen finaliseren UZ Leuven en Zorg Leuven de nodige formaliteiten om verpleegkundigen van het ziekenhuis in te zetten in het woonzorgcentrum. De cohortaanpak, het scheiden van personen met en zonder besmetting, vraagt immers extra inzet van verpleegkundigen tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten. Verpleegkundigen uit het ziekenhuis zullen zich hiervoor vrijwillig kandidaat kunnen stellen en opnieuw een grote hulp betekenen.

De KU Leuven deed een oproep voor de studenten geneeskunde om in te springen. Enkele woonzorgcentra schakelden al studenten in. “In de toekomst zullen ook onze woonzorgcentra een beroep hierop doen, wanneer we hier nood aan hebben”, zegt Bieke Verlinden.

“We zijn ontzettend dankbaar voor de hulp die de ziekenhuizen aanbieden. We zien een heel grote solidariteit over zorginstellingen heen, en zijn uiterst dankbaar voor de artsen die vrijwillig een ‘paasteam’ vormen om er samen met onze medewerkers te staan voor onze bewoners” besluit Bieke Verlinden.